Przepisy / Kanapki / Przepis na

Bagietka z panierowanym kurczakiem po włosku

Dodano 24.07.2024

Bagietka z panierowanym kurczakiem po włosku
Kanapki, Dania główne, Śniadania, Kolacje
  • Pozion trudności: Łatwy

  • Przepis na: 2 porcje

  • Czas przygotowania: 30min

#Kuchnia Włoska#Piknik#Słony#Ziołowy

1

avatar
Żarcie Na Grubo

Mistrz Smaku

Świeża bagietka, chrupiący kurczak i pyszne włoskie dodatki - to idealne połączenie na coś niesamowitego :) Z przyjemnością przedstawiam Wam bagietkę, która zaspokoi każdy głód i rozkocha niejedno podniebienie.

Lista składników

Z podanych składników wykonasz:

2 porcje

Krok 1 - Przygotowanie mięsa

Krok 2 - Panierowanie i smażenie

Krok 3 - Przygotowanie bagietek

Krok 4 - Pieczenie

Krok 5 - Przygotowanie warzyw

Krok 6 - Kompozycja

Krok 1 - Przygotowanie mięsa

Mięso oczyść z niedoskonałości i podziel na mniejsze części. Następnie rozbij je za pomocą tłuczka do mięsa. Aby ułatwić sobie rozbijanie mięsa, polecam zrobić to przez folię spożywczą.

 

Mięso dobrze dopraw z obu stron solą.

Składniki użyte w tym kroku

  • Filet z kurczaka - 150 gramów
  • Sól - do smaku
obrazek dla kroku 1

Krok 2 - Panierowanie i smażenie

Roztrzep jajko z dodatkiem odrobiny mleka.

Płatki kukurydziane pokrusz.

 

Kurczaka obtaczaj kolejno w: mące, roztrzepanym jajku i płatkach kukurydzianych.


Następnie mięso usmaż na dużej ilości oleju (lub smalcu), aż panierka zarumieni się z obu stron. Zazwyczaj jest to ok. 3-5 minut na stronę.

Składniki użyte w tym kroku

  • Mąka pszenna - 1 szklanka
  • Płatki kukurydziane - 1 szklanka
  • Mleko - według uznania
  • Jajko kurze - 1 sztuka
  • Olej rzepakowy lub smalec - według uznania
obrazek dla kroku 2

Krok 3 - Przygotowanie bagietek

Bagietki przekrój wpół, każdą połówkę posmaruj passatą pomidorową. Dopraw dobrze solą, pieprzem i oregano.

Składniki użyte w tym kroku

  • Passata pomidorowa - 8 łyżek
  • Bagietka - 2 sztuki
  • Sól - do smaku
  • Pieprz - do smaku
  • Oregano - do smaku
obrazek dla kroku 3

Krok 4 - Pieczenie

Na spody bagietek ułóż mozzarellę.

 

Następnie piecz w piekarniku w 200°C, aż ser się roztopi.

Składniki użyte w tym kroku

  • Świeża mozzarella - 6 plastrów
obrazek dla kroku 4

Krok 5 - Przygotowanie warzyw

Do bagietki użyjemy sałaty lodowej i pomidora. Warzywa pokrój w paski, pomidora dodatkowo dopraw solą.

Składniki użyte w tym kroku

  • Pomidor - 0.5 sztuki
  • Sałata lodowa - 2 liście
obrazek dla kroku 5

Krok 6 - Kompozycja

Na spód bagietki (tej z mozzarellą) ułóż sałatę, na to rozłóż panierowanego kurczaka. Kolejno połóż pomidora i wszystko skrop delikatnie oliwą z oliwek.

 

Opcjonalnie możesz dodać kilka listków świeżej bazylii. Smacznego!

Składniki użyte w tym kroku

  • Oliwa z oliwek - do smaku
  • Świeża bazylia (opcjonalnie) - 8 liści
obrazek dla kroku 6
Komentarze (0)
Może Ci się spodobać