Krok 1 - Przygotowanie mięsa
Mięso oczyść z niedoskonałości i podziel na mniejsze części. Następnie rozbij je za pomocą tłuczka do mięsa. Aby ułatwić sobie rozbijanie mięsa, polecam zrobić to przez folię spożywczą.
Mięso dobrze dopraw z obu stron solą.
Składniki użyte w tym kroku
- Filet z kurczaka - 150 gramów
- Sól - do smaku
Krok 2 - Panierowanie i smażenie
Roztrzep jajko z dodatkiem odrobiny mleka.
Płatki kukurydziane pokrusz.
Kurczaka obtaczaj kolejno w: mące, roztrzepanym jajku i płatkach kukurydzianych.
Następnie mięso usmaż na dużej ilości oleju (lub smalcu), aż panierka zarumieni się z obu stron. Zazwyczaj jest to ok. 3-5 minut na stronę.
Składniki użyte w tym kroku
- Mąka pszenna - 1 szklanka
- Płatki kukurydziane - 1 szklanka
- Mleko - według uznania
- Jajko kurze - 1 sztuka
- Olej rzepakowy lub smalec - według uznania
Krok 3 - Przygotowanie bagietek
Bagietki przekrój wpół, każdą połówkę posmaruj passatą pomidorową. Dopraw dobrze solą, pieprzem i oregano.
Składniki użyte w tym kroku
- Passata pomidorowa - 8 łyżek
- Bagietka - 2 sztuki
- Sól - do smaku
- Pieprz - do smaku
- Oregano - do smaku
Krok 4 - Pieczenie
Na spody bagietek ułóż mozzarellę.
Następnie piecz w piekarniku w 200°C, aż ser się roztopi.
Składniki użyte w tym kroku
- Świeża mozzarella - 6 plastrów
Krok 5 - Przygotowanie warzyw
Do bagietki użyjemy sałaty lodowej i pomidora. Warzywa pokrój w paski, pomidora dodatkowo dopraw solą.
Składniki użyte w tym kroku
- Pomidor - 0.5 sztuki
- Sałata lodowa - 2 liście
Krok 6 - Kompozycja
Na spód bagietki (tej z mozzarellą) ułóż sałatę, na to rozłóż panierowanego kurczaka. Kolejno połóż pomidora i wszystko skrop delikatnie oliwą z oliwek.
Opcjonalnie możesz dodać kilka listków świeżej bazylii. Smacznego!
Składniki użyte w tym kroku
- Oliwa z oliwek - do smaku
- Świeża bazylia (opcjonalnie) - 8 liści