Przepisy / Pieczywo / Przepis na

Bułki do burgerów i kanapek

Dodano 13.07.2024

Bułki do burgerów i kanapek
Pieczywo
  • Pozion trudności: Łatwy

  • Przepis na: 8 sztuk

  • Czas przygotowania: 2godz. 30min

  • Wymagane: Robot kuchenny, Pędzel kuchenny, Papier do pieczenia

#Kuchnia Amerykańska#Piknik#Wegetariańskie

4

avatar
Żarcie Na Grubo

Mistrz Smaku

Miękkie, puszyste pieczywo, idealne jako baza do różnorodnych dań. Wypiekane ze świeżych składników, mają delikatną skórkę i lekko słodkawy smak. Doskonale sprawdzają się zarówno w klasycznych burgerach, jak i w kreatywnych kanapkach z różnymi dodatkami. Dzięki swojej uniwersalności stanowią doskonałą podstawę do tworzenia różnorodnych kompozycji smakowych.

Lista składników

Z podanych składników wykonasz:

8 sztuk

Krok 1 - Pasta mączno-wodna

Krok 2 - Mieszanka drożdży

Krok 3 - Ciasto na bułki

Krok 7 - Dekorowanie

320 Kcal

Kalorie na porcję

  • Białko

    19.75 g

  • Tłuszcz

    8 g

  • Węglowodany

    50.75 g

Krok 1 - Pasta mączno-wodna

Zacznijmy od przygotowania pasty. 

W niewielkim garnku wymieszaj rózgą kuchenną mąkę, wodę i mleko. Podgrzewaj na średnim ogniu cały czas mieszając, aż powstanie gęsta pasta (taka jak na zdjęciu).

 

Odstaw do ostygnięcia.

Składniki użyte w tym kroku

  • Mąka pszenna - 2 łyżki
  • Woda - 30 mililitrów
  • Mleko - 60 mililitrów
obrazek dla kroku 1

Krok 2 - Mieszanka drożdży

W misce wymieszaj ze sobą mleko, wodę i drożdże.

Zwróć uwagę, aby mleko i woda były lekko ciepłe.

 

Przykryj folią spożywczą i odstaw na 10 minut.

Składniki użyte w tym kroku

  • Suszone drożdże - 9 gramów
  • Letnia woda - 120 mililitrów
  • Mleko - 120 mililitrów
obrazek dla kroku 2

Krok 3 - Ciasto na bułki

W misie robota kuchennego wymieszaj ze sobą mąkę, cukier i sól.

 

Przy pomocy haka do wyrabiania ciasta, zacznij miksować na wolnych obrotach. Dodaj kolejno mieszankę drożdży, jajko i żółtko.

 

Gdy składniki się połączą dodaj pastę z kroku pierwszego i miksuj jeszcze przez 5 minut.

 

Po tym czasie dodaj ciepłe masło, pokrojone w paski i mieszaj do momentu, aż wszystko się połączy.

Składniki użyte w tym kroku

  • Mąka pszenna - 520 gramów
  • Cukier - 1 łyżka
  • Sól - 2 łyżeczki
  • Jajko - 1 sztuka
  • Żółtko jajka - 1 sztuka
  • Masło - 50 gramów
obrazek dla kroku 3

Krok 4 - Wyrastanie

Ciasto przełóż do lekko natłuszczonej miski i przykryj folią spożywczą.

 

Pozostaw do wyrośnięcia na minimum 1,5 godziny.

obrazek dla kroku 4

Krok 5 - Przygotowanie do formowania

Uderz ciasto pięścią, aby je odpowietrzyć, i przełóż na omączony blat.

obrazek dla kroku 5

Krok 6 - Formowanie bułek

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Podziel ciasto na 8 części (u mnie wyszło po 120g na sztukę). Uformuj z każdego kawałka dobrze wyrobioną kulkę. 

 

Ułóż kulki, zostawiając między nimi odrobinę przerwy.

 

Przykryj wszystko ściereczką i pozostaw na kolejne 30 minut, aby bułki powiększyły swoją objętość.

obrazek dla kroku 6

Krok 7 - Dekorowanie

Bułki dokładnie nasmaruj roztrzepanym jajkiem i dodaj ulubione dodatki. Ja użyłem sezamu i boczku z serem (wersja na bułki do burgera drwala).

Składniki użyte w tym kroku

  • Sezam - według uznania
  • Roztrzepane jajko - 1 sztuka
obrazek dla kroku 7

Krok 8 - Pieczenie

Bułki piecz w 200°C góra/dół przez 20 minut lub aż się zarumienią na górze.

 

Po upieczeniu pozostaw je na kratce do ostudzenia.

 

Pamiętaj, aby bułki podsmażyć na maśle przed złożeniem burgera.

 

Smacznego!

obrazek dla kroku 8
Komentarze (0)